Acum că a trecut şi cel mai mare eveniment al anului, care a concurat în audienţă cu extraordinarul final al serialului Twin Peaks în regia lui David Lynch şi bazat pe un scenariu, am un moment să vă povestesc şi vouă, aceeaşi audienţă în principiu, cum am fost eu la Convenția națională a cluburilor și autorilor de science-fiction din România RomCon 2017 care a avut loc la Râmnicul Vâlcea care aşa cum spune Preşedintele ArcaSF, organizatorul oficial RomCon, în Curierul de Vâlcea, "Râmnicu [sic!] Vâlcea, ca și Suceava în urmă cu doi ani, lărgește în plan geografic și cultural relația SF-ului cu un public mai puțin vizibil".

Mă rog.

Am ajuns în centrul cultural şi capitala est-europeană a literaturii ştiinţifico-fantastice pedalând pe bicicletă aşa cum este la modă, fireşte trecând de pe carosabil pe trotuar după cum am avut chef sau nevoie, fie ea fizică pentru a evita o coliziune directă cu un alt obiect prezent în traiectoria mea, fie ea psihică pentru a evita un disconfort creat de nederanjarea traficului automobilistic rutier sau pietonal trotuarier, şi am intrat în Râmnicul Vâlcea cu fruntea sus.

Şi ce rău am făcut! Nu am mers mai bine de cinci minute că am şi ajuns la Biblioteca Naţională Antim Ivireanul şi dacă nu mă uitam pe suprafaţa trotuarului asfaltat de mâna primarului Mircia Gutău, nu aş fi văzut că eram deja la destinaţie şi trebuia doar să urmez lunga alee de artă urbană contemporană cu tematică şi valoare speculativă pentru a ajunge şi mai la Biblioteca Naţională Antim Ivireanul.

Înainte să intru în pâine aş vrea să trec în revistă o serie de informaţii şi detalii importante cu privire la ce-am mâncat şi ce-am dormit. Aşa cum scrie şi pe site-ul oficial RomCon 2017, avantajele participării la un eveniment de o asemenea anvergură este că beneficiezi de anumite facilităţi, reduceri, rabaturi, sau alte stimulente economice şi materiale, pe lângă pişcoturi, astfel că am putut să mă cazez la pensiuni şi hoteluri de două margarete sau 2 stele cu preţuri de la 45 lei până la 65 lei de persoană şi la internate şcolare cu 4 locuri în camera la 15 lei de persoană per diem (respectiv noctem). Eram indecis între căminul-hotel pentru sportivi şi căminul colegiului forestier, dar am ales să îmi revăd colegii din tinereţe şi pe doamna de serviciu Pendechi cunoscută printre noi membrii Clubului Studenţesc Silvan de Science-Fiction Fantasy şi Horror drept Mamaia Rambo, care s-a ocupat de altfel şi de alte aspecte organizatorice ale Convenţiei RomCon 2017 (şi Clubul Studenţesc Silvan şi Mamaia Rambo).

Despre mâncare pot spune că am prânzuit asupra meniului îmbunătăţit de la cantina colegiului forestier într-o zi şi la restaurantul ok în a doua zi ademenit fiind de reducerea de 5 lei obţinută de organizatorii Conventiei şi în a treia zi n-am mai mâncat.

Mă rog.

Sâmbătă am plecat de la orele opt sute pe un traseu deosebit Călimănești – Căciulata – mănăstirea Cozia și retur, iar duminică am plecat de la aceleaşi ore pe traseul Ocnele Mari – Govora – Horezu și retur care a fost mai puţin interesant dar am un prieten care se trage de la Horezu şi ne-am întâlnit acolo să bem o bere şi să dezbatem cu cine să votez la Premiile RomCon.

Despre Premiile RomCon nu am să zic decât că regret nespus faptul că anul trecut nu am plătit prin virament bancar taxa de participare de 50 de lei care mi-ar fi acordat dreptul la, pe lângă accesul în incinta holului Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti, votul pentru premiile RomCon 2016 şi de fapt am prezentat o plăsmuire falsă şi neadevărată întocmită cu scopul de a frauda ArcaSF de fondurile sale la care era îndreptăţită dacă chiar voiam să votez, şi îmi cer pe această cale scuze că am procedat astfel şi promit să nu o mai fac în speranţa că acum organizatorii RomCon nu o să mai aibă pică pe mine şi o să mă nominalizeze şi pe mine măcar acolo ca să zic pe coperta nominalizat dacă nu mai mult la aceste prestigioase premii naţionale care au reputaţia de a fi best seller maker.

Lui Ovidiu Eftimie, autorul de succes care s-a aflat într-un episod jenant rostind nişte cuvinte unor oameni anul trecut în spatele scărilor din holul Facultăţii de Arhitectură de la Bucureşti plecând apoi fără nici un premiu de la RomCon 2016, i-a fost probabil lene şi nu s-a mai prezentat anul acesta în holul Bibliotecii Naţionale Antim Ivireanul ca să se afle într-un episod jenant rostind nişte cuvinte unor oameni aflaţi anul acesta în holul Bibliotecii Naţionale Antim Ivireanul şi nu a mai plecat fără nici un premiu din nou pentru romanul său Arhanghelui Raul publicat la Editura Nemira, premiu pentru cel mai bun roman, luat în schimb de Dănuţ Ungureanu cu cartea Noaptea în oraş, fără părinţi publicat la Editura Fusion21.

Editura Fusion21 este

o editură boutique, își asumă misiunea de a le oferi cititorilor inteligenți de pretutindeni cărțile acelor scriitori români care plăsmuiesc lumi inedite și propagă idei provocatoare.
Ne propunem să susținem acei autori ale căror cărți pot depăși granițele limbii române și vom face tot ce se poate ca să adaugăm numele lor pe lista bestseller-urilor occidentale.
În domeniul ficțiunii, vom alege spre editare manuscrisele cu un potențial real pentru ecranizare, comicsuri sau transpunere dramaturgică

, care a publicat autori de ficţiune precum Dănuţ Ungureanu.

Pe lângă asta nu pot să ofer decât felicitările mele onorabilului domn Mircea Opriţă, Preşedintele Asociației Române a Cluburilor și Autorilor de Science Fiction, organizatorul oficial al RomCon, pentru onoarea premiului câştigat în cadrul RomCon 2017 la categoria non-ficţiune cu titlul publicat sub numele domniei sale Enciclopedia Anticipației Românești,vol 1. Portrete exemplare la Editura Eagle. Au fost şi alţi câştigători.

Mă rog.

Partea importantă este că s-au discutat şi lucruri de viitor, cum ar fi aceeaşi enciclopedie SF care să facă ordine spre exemplu în multitudinea de genuri şi subgenuri ştiinţifico-fantastice cum ar fi cyberpunk, steampunk, clockpunk, biopunk, dragonpunk, postpunk, electropunk, dieselpunk, alternativecurrentpunk, sau preferatul meu The Ramones.

Astfel că la RomCon 2017 s-a născut ideea unei enciclopedii colaborative în jurul literaturii şi ideilor ştiinţifico-fantastice. Nu ştiu cum s-ar intitula un asemenea proiect ambiţios, dacă ar avea un nume ar fi ceva, dar eu aş numi-o o idee de un milion de dolar şi scuzaţi-mi optimismul poate chiar A New Hope! Aşa cum relatează Lucian Ionică de la faţa locului:

un asemenea proiect nu poate fi realizat de un singur om şi, probabil, nici de o echipă restrânsă. De aceea, varianta cea mai realistă ar fi o soluţie online, de tip wikipedia, unde ar putea să contribuie, conform unor reguli care să asigure coerenţa, unitatea şi relevanţa, oricine doreşte, oriunde s-ar afla. În felul acesta enciclopedia va fi vie, va fi mereu actuală, ţinând pasul cu evoluţia genului şi subgenurilor sale. Iar dacă se va crea şi o secţiune în care cititorii pot să vină cu propuneri, se va crea şi un fel de bursă a ideilor SF, care ar putea chiar influenţa, într-o anumită măsură, genul însuşi.
Pornind acest proiect din România, scriitorii noştri vor avea o extraordinară şansă de a fi promovaţi la nivel internaţional. RomCon 2017 poate constitui începutul acestui drum.

Doamne ajută!

Altceva ce să mai zic, a fost frumos la Căciulata.